top of page
Çocuk Terapisi
Ergen Terapisi
Yetişkin Terapisi

Çocuk yetişmede aileye düşen sorumluluk  çok fazladır. Çocuğun çevreye, okula ve sosyal alanlara uyumluluğu ailede aldığı eğitim ile şekillenmeye başlamaktadır. Ailenin tamamiyle çocuğun iyiliğini düşünerek sergilediği davranışların hiç beklenmedik ve çocuğa zarar veren sonuçları olabilmektedir. Çocuğun geçtiği ve tamamıyla normal olan süreçler gerekli yardım alınmadığında hem çocuk hem aile için katlanılmaz duruma gelmektedir. Bu sebeptendir ki karşılaşılan sorunlarda beklenilmeden ve durumun ilerlemesine göz yumulmadan profesyonel yardıma başvurulmalıdır.  Terapilerde başvurulan problemin doğasına göre hangi teknikler kullanılarak ve hangi eksik bilgiler tamamlanarak sürecin daha kolay atlatilabileceği hedeflenmektedir. 

Ergenlik, insanlarda meydana gelen "yetişkinliğe ilk adım" evresidir. Ergenlik, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemidir. Ergenlik, bireyde çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkinlik tutum ve davranışlarının aldığı, cinsiyet yetilerinin kazanıldığı, bireyin erişkin rolüne psikolojik ve bedensel olarak hazırlandığı dönemdir.

Ergen bireylerin bilinç ve sorumluluk düzeyi ve beraberinde hayata bakış açıları büyük değişimler gösterir. Ergen bireyler genellikle yoğun ve karışık duygular ve düşünceler içerisindedir. İçinde bulundukları duygu ve düşünceler, ne ile ilgili oldukları ve ne zamana denk geldikleri bakımından günlük hatta anlık değişim gösterebilmektedir. Bu nedenle zaman zaman odalarında yalnız kalmayı ve bir yere kapanmayı arzulamaları, ani öfke patlamaları  yaşamaları, zihinsel anlamda aşırı bitkin ve isteksiz olmaları, ergenlikte yaşadıkları değişimlerden veya başka sebeplerden dolayı her şey ve herkesten kaçınma ihtiyacı duymaları normaldir. Bu dönemde arkadaş çok önemli bir noktadadır. Bu nedenle arkadaş seçimi konusunda ergenin dikkatli olması ve ailenin hassas davranması gerekir. Bu dönemde ergenin fark edilmeye ve takdir edilmeye ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacını aile içinde gideremeyen ergen, farklı arkadaş gruplarında bu ihtiyacını gidermeye çalışacaktır.

Bireysel terapi, danışan, terapistin kendisiyle bire bir ilgilendiği seanslara girer. Bu, danışan ve terapistin birlikte çözebileceği problemler için başvurulan temel yöntemlerden biridir. Danışanın, problem veya problemlerini bireysel çerçevede ortaya koyması, terapistiyle bunu birebir ele almayı tercih etmesi ve ortaya konan problemlerin buna elvermesi durumunda uygulanır. Bu tür terapiler, grup ya da aile terapileri, gibi başka uygulamalarla beraber de kullanılabilir. 

bottom of page